EL FEUDALISME

 EL FEUDALISME -



Ens trobem sobre la caiguda de l'imperi Romà, la gent noble que havia crescut en la societat Romana, escapa als camps, on s'amaguen dels impostos i la mala reputació que els deixa la corrupció. (La cosa no ha canviat molt en 1000 anys). Als nostres peus l'Islam s'esten i creen el denominat Al-Andalus, una terra que prospera gracies a la barreja de cultures que ah creat aquesta gran societat, mentres a dalt tenim a l'església que com sempre juga amb la por del fidels i s'encarrega de la cultura, es creen els coneguts feudus, del llati  feudum, que vindria a ser la terra d'un senyor Feudal. I sobre aquestes terres la protecció dels nobles a canvi de delmes, primicies, i impostos.



Resultat d'imatges de feudalisme catala


A traves del riu Gaià em estudiat aquest tema que m'ha fascinat.

Vam començar a Montclar, on vam utilitzar una eina molt extensa, la imaginació, i vam pensar en quines maneres podrien tindre en aquells temps per comunicar-se entre ells.

Després vam viatjar a Montferri, on vam veure que durant el segle X i XI es van construir moltes torres des de les quals es feien senyals. També vam veure l'evolució de les torres, i com es resguardaven els vigies en cas d'atac, a més de la seva distribució, i estat actual.
                                             
Resultat d'imatges de torre de vigilancia medieval

Després a Vespella vam aprendre que era la terra de ningú, en aquest cas anava des de el riu Gaià fins al riu Llobregat. I vam veure com a l'actual Clariana i a més punts de lo que avanç era terra de ningú, es va anar convertint en territoris conreats i sobre poblats per pagesos degut a la sobre població i la fam de terres, que va fer que la llei d'aprisió es convertis en una eina subtil per els pagesos.

Imatge relacionada

Al Montmell, vam veure com el bisbe de Barcelona, baixava a aquestes terres a vigilar, i oferir protecció als habitants de la zona a cambi de cens, delmes, primícies i oblacions.
Tot i que va ser millor per els pagesos que ja portaven anys vivint a la zona que per al bisbe, aixi que van accedir a pactar un document Diplomatari de la catedral de Barcelona. Doc.108, any 974.


Imatge relacionada

A Pinyana vam veure la vida quotidiana dels nobles i els eclesiàstics als seus castells,
amb qui vivien, i on es construïen les seves cases fortificades.

Resultat d'imatges de feudalisme català

Després vam veure com es venia el castell de Queralt per part del comte de Barcelona l'any 976, i de quines coses es feia propietari el comprador.

(Torres i murs, ports i serres, cases i corts, terres i vinyes, prats i pastures, boscos i garrigues i altres arbres, aigües i fonts, des de les muntanyes i els colls fins a les valls, amb les pedres i les coves, les entrades i les sortides, i tot el que pertany al castell, tant si és conreat com erm).


Rotlle-genealogic-borrell-II-de-barcelona.jpg
Borell II comte de Barcelona del 947 al 988
A Pontils vam descobrir la fràgil i inestable frontera que hi havia entre musulmans i cristians, i com el terreny natural creava marques, i com el seguit de algarades va fer que l'avanç en la frontera fos lent, i dificultos, ja que van haver 25 (Algarades contra el comtat de Barcelona: 811, 815, 825, 827, 829, 841, 848, 856, 861, 891, 897, 898, 911, 912, 916, 935, 936, 939, 965, 978, 982, 984, 985, 999 i 1003).
També eh descobert que la etimologia de algarada volia significar en un primer moment tropa a cavall.
També com noms tan temorosos com el de al-Mansur va fer coses impressionants com saquejar la Capital (Barcelona) més d'un cop.





Comentarios

  1. flipo del treball i de la intensitat del text però .....quines eren les premises??? que havia de tenir la teva valoració? no pots deixar les coses a mitges

    ResponderEliminar

Publicar un comentario